MENTORSCHAP BIJ NB MENTORSCHAP & BEWIND
Wanneer?
Sommige mensen zijn door lichamelijke en/of psychische redenen niet goed in staat om zelf beslissingen te maken op het gebied van zorg, ondersteuning en begeleiding. Bent u of kent u iemand op wie dit van toepassing is dan kunt u terecht bij NB Mentorschap & Bewind. NB Mentorschap & Bewind heeft jarenlange ervaring in de zorg- en dienstverlening en weet de wegen in het zorglandschap van Nederland goed te bewandelen. Mentorschap kan onder andere ingezet worden bij ouderen, mensen met een lichamelijke beperking, psychische klachten, verslaving of een licht verstandelijke beperking.
De mentor ondersteunt u, als u moeite heeft met regie houden over uw eigen leven. De mentor van NB Mentorschap & Bewind, wordt benoemd door de rechtbank en neemt, als het mogelijk is in samenspraak met u, besluiten op het gebied van verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. Het uitgangspunt van NB Mentorschap & Bewind is dat u zo veel mogelijk regie houdt over uw eigen leven. Om dit in de gaten te houden, hebben we geregeld contact met elkaar. Daarnaast onderhouden we contact met zorginstellingen en zorginstanties die bij u betrokken zijn. Bij mentorschap blijft u handelingsbekwaam en houdt u zeggenschap over uw eigen financiële situatie.
Wettelijk vertegenwoordiger
Een mentor is een wettelijk vertegenwoordiger en wordt vrijwel door alle instanties, na benoeming, direct erkend als vertegenwoordiger. Wanneer een cliënt verblijft in een zorginstelling en/of begeleiding krijgt, worden er vaak en veel besluiten genomen die niet (zuiver) medisch van aard zijn. Een mentor is wettelijk bevoegd om deze besluiten te nemen. Een niet benoemde vertegenwoordiger is dit niet (denk aan een persoonlijk begeleider, een betrokken familielid of mantelverzorg(st)er.
Werkwijze
Mentorschap wordt uitgesproken door de rechtbank. Als u na een intake gesprek besluit om mentorschap aan te gaan met NB Mentorschap & Bewind, ondersteunen wij u bij de aanvraag voor de rechtbank. Zodra de uitspraak is geweest onderhoud de mentor, samen met u en/of uw omgeving, contact met hulpverleners en zorginstellingen die met u te maken hebben. Er is geregeld contact tussen de mentor en de betrokkene om ervoor te zorgen dat u de maximale ondersteuning krijgt die u nodig heeft. Vanaf de uitspraak van de rechter is uw mentor uw wettelijk vertegenwoordiger met betrekking tot uw zorg.
Bent u zelf niet (meer) in staat om mentorschap aan te vragen dan is het mogelijk dat familieleden of betrokken hulpverleners dit in gang zetten. De kantonrechter bepaalt of mentorschap over u wordt uitgesproken.
NB Mentorschap & Bewind werkt samen met meerdere mentoren in de regio. Op deze manier blijft NB Mentorschap & Bewind op de hoogte van de ontwikkelingen in de zorg, is waarneming geregeld en zijn er momenten voor overleg. (www.mentorschapuwbelang.nl voor zicht op de samenwerkingspartners)
Kosten
De kosten voor mentorschap worden jaarlijks door de overheid vastgesteld. Deze vindt u terug onder de 'tarieven' van deze website. Bent u zelf niet in staat om deze kosten te betalen, dan kunt u mogelijk een beroep doen op de bijzondere bijstand van uw gemeente. NB Mentorschap & Bewind kan u hier meer uitleg over geven en u zonodig ondersteunen met deze aanvraag.
Beëindiging mentorschap
Mentorschap wordt aangegaan voor onbepaalde tijd. Wilt u het mentorschap beëindigen dan kan u hiervoor een verzoek indienen bij de rechtbank. NB Mentorschap & Bewind werkt zo goed mogelijk mee aan een passend advies een maximale zelfredzaamheid van de klant.
Voor informatie en/ of een vrijblijvend gesprek, neem gerust contact op met NB Bewind.